+ 381 11 40 63 558
  • sr
 • MOJA SRBIJA

  Drvengrad, poznat i kao Kustendorf i Mećavnik je etno selo, kulturno-turistički kompleks koji se nalazi na vrhu brda Mećavnik, u čijem podnožju je selo Mokra Gora. Tvorac ovog jedinstvenog etničkog naselja je reditelj Emir Kusturica, koji je dobio inspiraciju za ovaj neobičan projekat dok je snimao film „Život je čudo“ u Mokroj Gori. Izgradnja Drvengrada je sledila ideju savršenog života izvan svakodnevne rutine, izolovanost u čarima prirode i tradicije, imajući, u isto vreme, vezu sa aktualnim trenutkom. Drvengrad se nalazi između planina zapadne Srbije, Zlatibor, Tara i Šargan, u blizini grada Užica, dvesta kilometara jugozapadno od glavnog grada, Beograda, u blizini grada Višegrada, najpoznatijeg po jugoslovenskom, Nobelovom nagradom nagrađenom romanu Ive Andrića, Na Drini ćuprija. Drvengrad je takođe poznat kao Kustendorf, što predstavlja svojevrsnu igru reči; na njemačkom „Dorf“ znači selo, a Kusturici je nadimak „Kusta“.

  Autentične stare vlaške brvnare ove regije su korišćene za izgradnju Drvengrada. Mnoge od njih, nekoliko stotina godina stare, su bile napuštene i izložene zubu vremena. Da bi ih ponovo napravili funkcionalnim, transportovane su u delovima, obnovljene, postavljene na kamene osnove, s podrumima prilagođenim nagibu terena.

  Gosti mogu provesti odmor u ovom kompleksu, koji je pod okriljem UNICEF-a, a sam Kusturica je UNICEF-ov ambasador. Cilj je očuvanje nacionalne baštine i prilika da se ljudi vrate prirodi. Arhitektonska Fondacija Filip Rotier u Briselu proglasila je Drvengrad najboljim arhitektonskim ostvarenjem u Europi u prvoj deceniji ovog veka.

  Drvengrad ima biblioteku, nazvanu Ivo Andrić; umetničku galeriju nazvanu Macola u čast vajara Dragana Jovičevića; bioskop koji se zove Stanley Kubrick; glavnu kuću u kojoj se nalazi bioskopska dvorana u podrumu, dnevni boravak, gostinjska soba, zatvoreno dvorište, bazen, teretana, sauna i privatne sobe za Kusturičinu porodicu; brvnare koje nude udoban smeštaj za goste; sportsku dvoranu koja se zove Prokleta avlija; nacionalni restoran koji se zove Lotika; poslastičarnicu koja se zove Kod Ćorkana, suvenirnicu koja se zove Aska i, konačno, crkvu posvećenu Svetom Savi. Ulice u selu nose imena osoba koje Kusturica veoma ceni ili lično misli da su značajne: Nikola Tesla, Ernesto „Che“ Guevare, Diego Maradona, Miodrag Petrović Čkalja, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Joe Strummer, Novak Đoković i naravno, Ivo Andrić, po kome se glavna ulica i zove.

  Od 2008. godine selo je domaćin godišnjeg Kustendorf filmskog i muzičkog festivala, koji prikazuje filmove i muziku iz celog sveta. Festival je poznat po tome što nema crveni tepih, kao ni jedno od popularnih holivudskih festivalskih artefakata. Ideja je bila da se osmisli nekomercijalni događaj, posvećen autorskom filmu, i da se okupe ugledni svetski reditelji i studenti „sedme umetnosti“.

  Posetite sajt www.mecavnik.info

  Posetite našu galeriju Moja Srbija

  Prijavite se na naš newsletter

  Prijavite se i budite prvi koji će saznati najnovije vesti

  © Copyright 2024 Geb. Sva prava zadržana. / PopArt Studio